Aile Hukuku

Aile hukuku, aile ile ilgili konularla ilgilenen ve medeni hukukun kapsamı içinde yer alan bir hukuk dalıdır. Aile hukukuna ilişkin hükümler 4721 sayılı Medeni Kanununda düzenlenmiştir. Medeni Kanunun Aile hukuku bölümüyle aile birliğinin korunması ve toplum düzeninin sağlanması amaçlanmıştır. Aile hukuku nişanlanmadan başlayarak evliliğin sonra ermesinden sonraki durum ve olayları içermektedir. Günümüzde boşanma sayısının artışı göz önüne alındığında Aile Hukuku her zamankinden daha önemli hale gelmiştir.

Aile hukukunda en sık karşılaşılan dava türü boşanma davalarıdır. Evliliğin devamı taraflar açısından çekilmez bir hal almışsa veya özel durumlar meydana gelmişse taraflar için arzu edilmese de boşanma gündeme gelebilir. Boşanmanın psikolojik ve hukuki süreci olmakla birlikte, bu sürecin en doğru şekilde yönetilmesi ve tarafların hakları korunarak en başarılı şekilde sonlandırılması büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle süreci iyi yönetebilmek adına tarafların aile hukuku alanında tecrübeli avukatlardan destek alınması büyük önem taşımaktadır.

Aile Hukuku, Türk Medeni Kanunu’nun alt dalında düzenlenmiş olup aile ilişkilerini düzenlemektedir. Türk Medeni Kanunu’nda evlilik hukuku, hısımlık, vesayet gibi ana başlıklar altında düzenlenmiştir. Aile hukukunun başlıca konuları; nişanlanma, evlenmenin koşulları ve hükümleri, boşanmanın koşulları ve sonuçları, mal rejimleri, aile konutu, soybağı, evlat edinme, velayet, hısımlık, çocuğun nafaka hakkı, vesayet, kayyımlık, yasal danışmanlık, yardım nafakasıdır.

Boşanma davalarının sonuçlanma süresi birçok kişi tarafından merak edilen bir konudur. Boşanma davasının sonuçlanma süresi boşanma davasının türüne ve adliyedeki iş yoğunluğuna göre değişmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları diğer dava türlerine nazaran en kısa süren boşanma davası türüdür. Genellikle, birkaç duruşma sonunda mahkemece karar verilmektedir. Anlaşmalı boşanma olmayan boşanma davalarına çekişmeli boşanma davaları denmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında anlaşmalı boşanmadan farklı olarak davacılar ve davalılar (taraflar); boşanma, boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu hususlarında bir uzlaşmaya varamamış olduklarından bu davalarda hâkim daha fazla araştırma yapar ve birçok tanık dinler. Bu durum da yargılamanın uzamasına sebep olur.

Evren hukuk bürosu olarak aile hukuku alanında müvekkillerimize verdiğimiz başlıca hizmetlerimiz aşağıdadır.

  • Boşanma davalarında danışmanlık ve davaların yürütülmesi,
  • Mal varlığı tasfiyesinin yürütülmesi,
  • Malvarlığı sözleşmeleri hakkında hukuki destek ve danışmanlık verilmesi,
  • Taraflar arası protokol düzenlenmesi ve bunun yürütülmesi,
  • Boşanma sebebiyle maddi ve manevi tazminat taleplerinin sunulması,
  • Aile içi şiddet durumunda tedbir kararının istenmesi,
  • Çocukların velayeti ve nafakası taleplerinin sunulması,
  • Evlat edinmeden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözülmesi,
  • Nişanlanmadan kaynaklanan ihtilafların çözülmesi
  • Soybağına ilişkin davaların yürütülmesi
  • Nafakaya ilişkin davalarda danışmanlık ve dava sürecinin yürütülmesi
İLETİŞİM FORMU

Lütfen formu eksiksiz doldurunuz.