Pzt - Cum 09:00 - 18:00
evrenhukukburosu@outlook.com
+90 242 248 80 92
İş hukuku, işçi ve işveren ilişkilerini, bunların karşılıklı hak ve görevlerini, işe ve işyerine ilişkin yasa ve yönetmelikleri vb. konu alan hukuk dalı olarak tanımlanmaktadır. İş hukuku bütün çalışanları ve bütün ilişkileri değil sadece statüsünde iş görenleri ve ücret ödeyenleri ilgilendirmektedir. Çalışma ilişkilerinde amaç zayıf taraf olan işçiyi korumaktır. İş-işveren-devlet arasındaki ilişkiye iş hukuku denir. İşçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıklar kural olarak iş mahkemelerinde görülmektedir. Fakat iş mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemelerinde görülmektedir.
İş hukukunda her zaman işçinin haklarının korunması öncelikli olandır. İş Kanunu’ndaki düzenlemelerin bir çoğu ile işçi lehine, işçinin emeğinin sömürülmemesi ve işçinin haklarının ihlal edilmemesi amaçlanmıştır. Örneğin işçilere asgari ücretin altında ücret verilmemesi gibi işçi lehine emredici kurallar içermektedir. Ayrıca iş hukukunda herhangi bir hükümle ilgili tereddüt yaşanması halinde işçi lehine karar verilmektedir. Belirttiğimiz gibi, kanun koyucu tarafından kanunda bu şekilde emredici ve nispi emredici hükümlere yer verilmesinin amacı işçinin emeklerinin sömürülmemesi ve işçi haklarının zedelenmemesidir.
İş sözleşmesine göre çalışanlar İş Kanunu kapsamına girmektedirler. İş hukuku, bütün işyerlerine bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine, faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.
İş hukukunun temel kavramları 5 gruba ayrılmaktadır. Bunlar; işçi,işveren, işveren vekili,alt işveren(taşeron), işyeri/işletme’dir.
İş sözleşmesine göre çalışan gerçek kişiye işçi denir. İşveren ise işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişi olmayan kurum ve kuruluşlardır. İş sözleşmesi, bir tarafın iş görmeyi kabul ettiği, diğer tarafın da ücret ödemeyi kabul etmesi sonucu ortaya çıkan sözleşmedir. İş sözleşmesine diğer sözleşmelerden ayıran 4 temel unsur bulunmaktadır. Bunlar ücret, iş görme ve bağımlılıktır.
İş sözleşmesi belirli veya belirsiz bir süre içerisinde işçi ve işverene hak ve borçlar yükleyen, taraflar arasında kişisel ilişkiler kuran, iki taraflı ve sürekli borç ilişkisi doğuran bir özel hukuk sözleşmesidir.
Evren Hukuk Bürosu olarak iş hukuku alanında ortaya çıkan ihtilafların sulh veya dava yoluyla çözümünde müvekkillerin yanındayız. Evren Hukuk Bürosu, iş hukuku alanında hizmet vermekte olup hem işveren hem de işçi vekilliğini yapmaktadır.
Evren hukuk bürosu olarak iş hukuku alanında müvekkillerimize verdiğimiz başlıca hizmetlerimiz:evren hukuk bürosu olarak iş hukuku alanında müvekkillerimize verdiğimiz başlıca hizmetlerimiz aşağıdadır.
Lütfen formu eksiksiz doldurunuz.
Altındağ Mah. 100. Yıl Bulv. Artun Apt. A Blok
No: 45/2 Muratpaşa / ANTALYA
+90 242 248 80 92
evrenhukukburosu@outlook.com